Maak ’t in…

Maak het in is een concept waar de thema’s duurzaamheid, tijdelijkheid en maakbaarheid centraal staan. Het heeft tot doelstelling samen de duurzame stad samen te maken.

Mirjam Turk, stagiair Sociale geografie en Planologie bij Link in the Loop heeft de mogelijkheden onderzocht.

Facts

onderzoek naar overgangslandschappen door Mirjam Turk, stagiair Sociale Geografie en Planologie bij Link in the Loop

opdrachtgevers Link in the Loop in samenwerking met de gemeente Hilversum en Bureau Loefzij.
resultaat een mooie publicatie in MastercClass van MRE, dankzij Ate Wijdeveld van De Alliantie

De stad groeit en is volop in beweging. Verschillende delen van de stad worden de komende jaren (her)ontwikkeld. Wat veel van deze gebiedsontwikkelingen gemeen hebben is dat er vaak sprake is van een overgangslandschap. Een overgang van de ene functie (bijvoorbeeld bedrijfsterrein) naar de andere functie (bijvoorbeeld woonwijk) gebeurt niet van de een op de andere dag. Zeker bij grotere gebieden neemt de ontwikkeling jaren in beslag. In de tussentijd is er sprake van een overgangslandschap: gebieden waar ‘even’ niks gebeurt.

SAMEN MAKEN

Soms worden deze overgangslandschappen als ‘storend’ ervaren en weggestopt achter hoge hekken. Wij denken dat overgangslandschappen juist kansen bieden voor ambities, initiatieven en activiteiten die op andere plekken niet mogelijk zijn. Het concept Maak ‘t inis daarbij niet locatie gebonden en kan verhuizen van ontwikkellocatie naar ontwikkellocatie, maar wel steeds met hetzelfde overkoepelende thema: “Samen Maken”.

OVERGANGSLANDSCHAP

Het is best lastig om door de ‘tijdelijkheid’ van gebieden heen te kijken en het eindresultaat voor je te zien. Toch is het van groot belang dat (toekomstige) ontwikkelaars, investeerders en gebruikers van een gebied juist in de eerste fase van een gebiedsontwikkeling kennis te laten maken met het gebied en samen duurzame netwerken te laten opbouwen. Hoe geef je vorm aan het overgangslandschap, hoe zorg je voor meerwaarde daarvan en hoe kom je van idee naar realisatie?

MAAKBARE LANDSCHAPPEN

Wat beter te doen dan mensen en partijen samen te brengen in het overgangsgebied: we bouwen bruggen tussen gemeente, bewoners, bedrijven… Het gebied wordt een proeftuin voor landelijke aandacht, voor duurzame samenwerkingsverbanden en maakbare landschappen. Allemaal kunnen ze bijdragen leveren aan een tijdelijk concept dat het terrein definitief op de kaart zet.